listopada 26, 2015

Makowiec japoński / makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-) 


800-900g gotowej masy makowej
250g masła
5 łyżek mąki
5 łyżek kaszy mannej 
2 lyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek L
1/2 szklanki cukru
3 jabłka
1 tabliczka mlecznej czekolady 
100g kandyzowanej mieszanki owocowej
100g wiśni kandyzowanych

1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. 
2. Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania puchu. Ciągle miksując dodajemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia a na sam koniec masę makową. 
3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 
5. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną wody lub mleka, smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy kandyzowana mieszanką owocową, dekorujemy kandyzowanymi wiśniami.



10 komentarzy:

  1. A ile ma być masełka ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle razy miałam go zrobić i jak dotąd się nie udało, może na te święta wreszcie się zmobilizuję bo wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest wspaniałe, już przestałam piec tradycyjne makowce zawijane. Moim domownikom lepiej smakuje ciasto japońskie no i jest mniej pracochłonne

    OdpowiedzUsuń
  4. A w której kolejności są jabłka?

    OdpowiedzUsuń
  5. a co z żółtkami?

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto przepyszne :)
    miekkie i wilgotne
    szybkie w wykonaniu !naprawde polecam PYSZNE!!!!
    NA wierzch daje polewe czekoladowa która wykonuje sama

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP