Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-)
250g masła
5 łyżek mąki
5 łyżek kaszy mannej
2 lyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek L
1/2 szklanki cukru
3 jabłka
1 tabliczka mlecznej czekolady
100g kandyzowanej mieszanki owocowej
100g wiśni kandyzowanych
1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.
2. Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania puchu. Ciągle miksując dodajemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia a na sam koniec masę makową.
3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
A ile ma być masełka ?
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam - masła powinno być 250g:)
UsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńFajne jest to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńTyle razy miałam go zrobić i jak dotąd się nie udało, może na te święta wreszcie się zmobilizuję bo wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńCiasto jest wspaniałe, już przestałam piec tradycyjne makowce zawijane. Moim domownikom lepiej smakuje ciasto japońskie no i jest mniej pracochłonne
OdpowiedzUsuńA w której kolejności są jabłka?
OdpowiedzUsuńa co z żółtkami?
OdpowiedzUsuńKogel mogel
Usuńciasto przepyszne :)
OdpowiedzUsuńmiekkie i wilgotne
szybkie w wykonaniu !naprawde polecam PYSZNE!!!!
NA wierzch daje polewe czekoladowa która wykonuje sama