października 06, 2015

Sernik krówkowy

Sernik krówkowy jest ciężki, zbity i słodki - czyli taki jaki sernik być powinien. :-) Możemy zrezygnować z dosładzania go cukrem - jeśli dodamy tylko masę krówkową, będzie mniej słodki. 

1 kg twarogu
1 puszka masy krówkowej
3 jajka L
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100g masła 
100g herbatników + 2-3 do posypania

1. Herbatniki kruszymy za pomocą wałka. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy formę (tortownicę lub blaszkę około 25x35cm). 
2. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy.
3. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia.
4. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy pokruszonymi herbatnikami.


16 komentarzy:

  1. totalnie oszalałam na punkcie tego sernika!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ten sernik już kilka razy. Jest obłędny w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jest coś lepszego od aksamitnego, mazistego sernika.... i do tego karmelowego?! Pyszności..:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie moje smaki. Cudowny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja takiego nie jadłam ale chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam :) Zjadlabym od razu pół blachy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem i na pierwszy ogień postanowiłam przygotować sernik wg Twojego przepisu. :) Mam jednak pytanie czy masę krówkową przed dodaniem do pozostałych składników należy podgrzać ? Planuję kupić ser z biedronki, czy warto go zmielić wcześniej w blenderze ? Jeśli są to proszę o jakieś dodatkowe porady :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć!

      Miło mi, że zaczynasz przygodę z gotowaniem z moim blogiem;)
      Zmielenie sera w blenderze to świetny pomysł, bo te z wiaderka są zazwyczaj zbyt wodniste a bez zmielenia w serniku są grudki, które nie każdy lubi. Twaróg na ten sernik kupiłam właśnie w Biedronce (masę kajmakową też) i sprawdził się rewelacyjnie:)
      Masy nie trzeba podgrzewać.
      Jeśli sernik ma być raczej słodki niż mało słodki, polecam dodać więcej cukru, najlepiej przed upieczeniem spróbować masę:)

      Pozdrawiam i powodzenia:) Daj znać czy smakował!

      Usuń
    2. Wyszedł fantastyczny ! Nawet mama mnie pochwaliła :D Dziękuję bardzo za wszelkie rady ;) Teraz wertuję twojego bloga w poszukiwaniu kolejnych przepisów ;)

      Usuń
  8. Mam pytanie odnoscie temperatury.Bo już piekłam milion razy ale jeszcze nigdy przy 130 stopniach.Bym prosiła o napisanie czy to jest błąd czy naprawdę w tak niskiej temperaturze się piecze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście temperatura może zaskakiwać, ale jak najbardziej jest poprawna:)

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP