października 12, 2015

Gulasz z kurczaka z boczniakami

Nie znałam wcześniej boczniaków a zachęcona ich łatwą dostępnością w marketach postanowiłam je kupić. Poczytałam przy okazji o ich właściwościach odżywczych.... i okazuje się, że zawartość witamin i substancji odżywczych jest ich podobna ilość co w warzywach. :-) Dla grzybów to nietypowe, bo zazwyczaj to co w nich cenne to jedynie walory smakowe. Zapraszam na smaczny gulasz z kurczakiem z boczniakami.

2 filety z kurczaka
500g boczniaków
3 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, słodka papryka
olej

1. Cebulę, filety z kurczaka i boczniaki kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zarumienienia cebulę, kurczaka, marchew i pietruszkę. Doprawiamy. Dodajemy boczniaki, smażymy jeszcze około 15 minut, do odparowania części wody. 
3. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



2 komentarze:

  1. Wspaniały gulasz. Na jesienne obiady idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam boczniaków, ale w tym gulaszu wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP