Nie znałam wcześniej boczniaków a zachęcona ich łatwą dostępnością w marketach postanowiłam je kupić. Poczytałam przy okazji o ich właściwościach odżywczych.... i okazuje się, że zawartość witamin i substancji odżywczych jest ich podobna ilość co w warzywach. :-) Dla grzybów to nietypowe, bo zazwyczaj to co w nich cenne to jedynie walory smakowe. Zapraszam na smaczny gulasz z kurczakiem z boczniakami.
2 filety z kurczaka
500g boczniaków
3 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, słodka papryka
olej
1. Cebulę, filety z kurczaka i boczniaki kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zarumienienia cebulę, kurczaka, marchew i pietruszkę. Doprawiamy. Dodajemy boczniaki, smażymy jeszcze około 15 minut, do odparowania części wody.
Wspaniały gulasz. Na jesienne obiady idealny :-)
OdpowiedzUsuńNie jadłam boczniaków, ale w tym gulaszu wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń