października 18, 2015

Sałatka gyros inaczej

Bardzo lubię sałatkę gyros, postanowiłam zrobić trochę inną wersję niż tę dotychczas mi znaną. Każdy robi ją inaczej, u każdego smakuje inaczej, ale świetne jest w niej to, że za każdym razem jest po prostu bardzo smaczna. :-) Szczypiorek na wierzchu dodał jej smaku i koloru. Idealna imprezowa sałatka. Smakuje i wygląda. ;-)


2 piersi z kurczaka
3 średnie cebule czerwone
6 średnich ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 papryka czerwona
szczypiorek
majonez
ketchup
przyprawa gyrosa
olej

1. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy i wrzucamy do miski. Dolewamy 2-3 łyżki oleju i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Przyprawione piersi wrzucamy na patelnie i smażymy.  Gdy się zarumienią, przekładamy je do miski (najlepiej szklanej) czekamy aż ostygnie
2. Następnie układamy warstwami kolejno: cebulę, którą kroimy w kostkę, ketchupem, ogórki, które także kroimy w kostkę, kukurydzę z puszki, majonez, paprykę, poszatkowaną kapustę i posiekany szczypiorek.


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam gyrosa. Z papryką jeszcze nie robiłam, ale spróbuję :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na dodanie papryki. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę sałatkę :) Gyros jest pyszny, idealny na imprezę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta sałatka nie może nie smakować - jest w niej wszystko co najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super sałatka-nie znam osoby, która by jej nie lubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękna, kolorowa sałatka, lubię to połączenie smaków. Szczypiorek dodaje uroku;)
    Szefowo, dziś też Twoje Święto - Dzień Szefa Kuchni - zatem wiele radości z gotowania życzę;)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy dodajemy pokrojone piersi z kurczaka?Jesli tak,to ktora to bedzie warstwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dodajemy, zaraz po usmażeniu przekładamy je do miski, w której po ostygnięciu kurczaka układamy również pozostałe warstwy: "Gdy się zarumienią, przekładamy je do miski (najlepiej szklanej) czekamy aż ostygnie."

      Powodzenia:)

      Usuń
  8. do dziekuje ,napewno sprobuje to zrobic

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP