lipca 27, 2015

Burger z jajkem sadzonym... po polsku ;-)

Na blogu był burger po włosku, grecku i meksykańsku. Jak więc nazwać burgera z jajkiem sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!. :-) Jajko, mięso i minimum warzyw tworzą naprawdę smaczną całość. Pysznie smakuje kiedy znudzą się zwykłe kanapki, taka miła odmiana. :-)


1 bułka do hamburgera
125g mięsa mielonego
1 jajko L
1 liść sałaty
2 plastry pomidora
3 plastry czerwonej cebuli
2 plastry żółtego sera
majonez
ketchup
sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek
olej

1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem według uznania. Mieszamy i  formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
2.  Jajko rozbijamy na patelnię z rozgrzanym olejem, solimy i smażymy.
3. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem i majonezem. Układamy kolejno: sałatę, ser, kotlet, ser, jajko sadzone, pomidor, cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę.


7 komentarzy:

  1. z jajkiem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś z jajkiem i bardzo mi smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale szalejesz z tymi burgerami, co jeden to pyszniejszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jeszcze nie składaliśmy burgera ale wygląda fantastycznie i z pewnością pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. żadna restauracja na m takich nie zaserwuje! domowo i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki burger z jajem i miesem musi być mega sycący. Ty to masz fantazję z tymi burgerami :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP