czerwca 11, 2015

Schabowe kąski w krakersach

Tak przygotowany schab smakuje jak... kurczak. ;-) Naprawdę trudno się zorientować, że to schab. Jest kruchy i soczysty, gruba krakersowa panierka dodaje mu oryginalnego smaku. Polecam go upiec a nie smażyć, w wersji smażonej panierka nasiąka tłuszczem i nim smakuje. Wystarczy wbić w kąski wykałaczki i mamy danie świetne jako przekąska na imprezę, bo na zimno nie tracą nic ze smaku.


400g schabu
150g krakersów
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki pikantnego keczupu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz

1. Schab kroimy w długie, cienkie paski. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, keczup, sos sojowy i przyprawy. Dodajemy schab, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1h.
2. Krakersy przekładamy do worka foliowego, kładziemy na płaskiej powierzchni i kruszymy za pomocą wałka.
3. Każdy kawałek schabu obtaczamy dokładnie w krakersach. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Podajemy z ulubionym sosem. 




7 komentarzy:

  1. Super pomysł. Takich jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. Z chęcią bym wsunęła kilka kęsów :) PS. Piękny talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie, musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, muszę spróbować takiej wersji ze schabem

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dziś zrobiłam i zachodzę w głowę co poszło nie tak. Sam chab bardzo smaczny. Panierka też niczego sobie tylko nie była chrupiąca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może mięso było obtoczone w panierce długo przed włożeniem do piekarnika? Wtedy krakersy łapią wilgoć od marynaty i rzeczywiście panierka może stać się gumowa:(
      Należy panierować je chwilkę przed włożeniem do piekarnika.

      Usuń
    2. Nie to nie to. Obtoczyłam w panierce ułożyłam na blachę i siup do piekarnika. Żadnych przerw. Panierka nie była gumowa tylko raczej rozciapciana.

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP