maja 23, 2015

Zielone risotto

To potrawa, która podbiła moje podniebienie. :-) Risotto w bardzo apetycznej barwie, o ciekawym smaku. Sycące, niewymagające i prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok. 


2 filety z kurczaka
1/3 pęczka natki pietruszki
250g ryżu do risotto
100ml białego, wytrawnego wina
1 duża cebula
1/2 pęczka selera naciowego
3 garści świeżego szpinaku 
1 puszka groszku konserwowego
2 czubate łyżki skórki startej z cytryny
sok z 1/2 cytryny
15 listków świeżej mięty lub 2 łyżki suszonej
100g sera długodojrzewającego
1l wody
sól, pieprz

1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę, szpinak i seler drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, przesmażamy, po czym wlewamy białe wino, które odparowujemy. Po tym czasie dodajemy po chochelce wody, za każdym razem czekając aż ryż ją wchłonie.
3. Kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy skórkę z cytryny, miętę, groszek, ser i podsmażonego kurczaka. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




4 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wygląda :) Ja nad risotto muszę jeszcze popracować, ale może kiedyś też będzie wyglądało tak kusząco. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :-) można nawet zabrać ze sobą do pracy :-)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP