Znacie popularne sosy słodko-kwaśne, które można kupić w sklepach? Zazwyczaj są pełne chemii i tłuszczu a mimo to nie raz zdarzyło się po nie sięgnąć kiedy brakowało czasu na gotowanie i nie miałam do niego aż takiej cierpliwości jak teraz. ;-) Ten smakuje bardzo podobnie do wersji słoikowej i bardzo szybko się go przygotowuje. Pasuje zarówno do ryżu jak i makaronu. Do jego przygotowania użyłam keczupu łagodnego od Fanex .
1 duża cebula
2 czerwone papryki
4 plastry ananasa z puszki
olej
sól, pieprz
Sos:
3 łyżki cukru
1/4 szklanki syropu z puszki z ananasami + 1/4 szklanki wody
1/2 szklanki keczupu, u mnie od Fanex
1 łyżka octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/4 szklanki zimnej wody
1. Cebulę, ananasa i paprykę kroimy w kostkę. Fileta kroimy na nieduże kawałki.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy filety, które posypujemy solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną. Podsmażamy do zarumienienia, po czym dodajemy paprykę. Podsmażamy przez około 15 minut, do momentu aż wyparuje puszczona przez paprykę woda.
3. W osobnym garnku z grubym dnem lub na małej patelni przygotowujemy. Do suchego garnka wsypujemy cukier i trzymamy na małym ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuści i zbrązowieje, czyli skarmelizuje się. Dodajemy syrop z puszki i wodę. W tym momencie karmel stwardnieje. Podgrzewamy całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy aż zgęstnieje.
Uwielbiam ten sosik i czasami taki robię. Do ryżu i kurczaka wspaniały :-)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować bo takiego domowego jeszcze nie robiłam, wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńDomowe = najlepsze. Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDomowe znacznie lepsze niż kupne :)
OdpowiedzUsuńOj nie lubię takiego kurczaka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Muszę wypróbować bardzo lubię sos słodko --kwaśny
OdpowiedzUsuń