maja 10, 2015

Kotlety jajeczne z marchewką

Oto zdrowsza alternatywa dla mięsnych kotletów lub po prostu dodatek do obiadu. Kotlety jajeczne z marchewką wyszły naprawdę pyszne i pomimo mojej sympatii do mięsa i mięsnych dań, muszę je pochwalić. :-) A czym posypane są kotlety? To czipsy z pietruszki, które upiekły się obok nich. Ich smak to duże, pozytywne zaskoczenie, bo pietruszkę w zupie omijam szerokim łukiem. ;-)


2 duże marchewki
1 średnia cebula
4 jajka
2 ząbki czosnku.
1/3 szklanki bułki tartej
sól
pieprz ziołowy

1. Marchewki myjemy i w całości gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym samym czasie gotujemy 3 jajka na twardo (1 zostawiamy surowe).
2. Ugotowaną marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem lub przeciskamy przez praskę. To samo robimy z jajkami.
3. Masę mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. 
4. Formujemy kotleciki (u mnie z pomocą obręczy) i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.





8 komentarzy:

  1. Piękne kotleciki, każdy taki sam. Zjadłabym takie na obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny kolor mają te kotleciki :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana świetne kotleciki :-) z chęcią takie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie..... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale równiutkie, fajny pomysł z tą obręczą, na pewno zmałpuję ;) A kotleciki - rewelacja, wielki plus za to, że są pieczone a nie smażone :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A co z cebulą? W kostkę czy tez miksujemy?

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP