Fasola Jaś - mam wrażenie, że jest nieco zapomniana. Żyjemy szybko, często gotujemy w pośpiechu i wybieramy szybsze opcje, w tym przypadku fasolkę z puszki. To zrozumiałe, bo i ja często ratuję się w ten sposób. Ale kiedy mamy więcej czasu warto poświęcić go na ugotowanie Jasia, choćby po to by przypomnieć sobie jak smakuje prawdziwa fasola... :-) Fasola
jest bardzo zdrowa, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami
nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a
także potasu i kwasu foliowego.
250g mięsa mielonego
1 jajko M
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
250g fasoli, u mnie Jaś Karłowy od Piątnica
1 duża cebula
2 duże marchewki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka oleju
natka pietruszki
1. Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około 12h. Najlepiej zostawić ją w wodzie na noc. Wymoczoną fasolę odcedzamy.
2. Przygotowujemy pulpety: mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie pulpety.
3. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy 0,5l wody, fasolę, startą na tarce marchewkę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h.
4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką mąki.
Smaczne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńCudne, syte danie ;-) Muszę zrobić w najbliższym czasie ;-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na fasolkę :-) wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńLubię fasolkę, ale z pulpecikami nie robiłam nigdy, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńcoś podobnego chodzi za mną już od dawna, i chyba w końcu ugotuję, bo Twoja fasolka wygląda przesmacznie i niezwykle zachęcająco!
OdpowiedzUsuńCudowna, wpadam na porcję :)
OdpowiedzUsuń