marca 14, 2015

Kakrówka pieczona w piekarniku z pieczarkami i cebulą + pieczone ziemniaki

Oto kolejna odsłona karkówki. Wyszła miękka i soczysta, dzięki zalewie i przyprawom naprawdę pyszna i aromatyczna. Tak długi czas pieczenia mięsa ma swoje zalety - kiedy położymy obok ziemniaki, po tym czasie będą idealne, spieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku. :-)


500g karkówki
500g pieczarek
2 średniej wielkości cebule
przyprawa do karkówki, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
500g ziemniaków
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
olej

Zalewa:
1 szklanka wody
5 łyżek octu, ja użyłam balsamicznego
2 łyżeczki cukru
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek koncentratu pomidorowego

1. Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy przyprawami.
2. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości.
3. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry.
4. Przygotowujemy zalewę mieszając ze sobą wszystkie składniki.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, które polewamy kilkoma łyżkami zalewy. Następnie wykładamy cebulę i pieczarki. Całość zalewamy pozostałą zalewą. Naczynie stawiamy na blaszce z piekarnika.
6. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy 2 łyżki oleju, po szczypcie soli, pieprzu, papryki i czosnku. Mieszamy. Wykładamy na blaszkę obok naczynia żaroodpornego.
6. Całość pieczemy około 1 godzinę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 






6 komentarzy:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP