marca 17, 2015

Kakaowe ciasto sypane z gruszkami

Moja wersja ciasta sypanego, która powstała przy okazji pieczenia jabłecznika. Okazało się, że w wersji kakaowej, gruszkami smakuje równie dobrze. :-) Ciasto jest niskie, bo piekłam je z połowy porcji, w standardowej wersji na pewno będzie wyższe.


(ciasto zrobiłam w tortownicy 18cm, z 1/2 składników, podaję przepis na standardową tortownicę)

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny 
1/2 szklanka cukru, u mnie ksylitol od Skworcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 czubate łyżeczki kakao
1kg gruszek (po obraniu zostaje mniej)
180g masła (z lodówki lub zamrażalnika)

1. Mąkę, kaszę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części. 
2. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki. 
3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników, gruszki, 1/3 suchych składników, gruszki, 1/3 suchych składników. Jeśli gruszki puszczą dużo soku, nie przelewamy go do tortownicy. Na wierzch na grubych oczkach tarki ścieramy twarde masło.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez godzinę. 






3 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP