Kiedy jest zimno, z większą chęcią zjadamy konkretne i sycące dania. Zapiekanka z ziemniaków, z boczkiem i jajkiem to obiad z prawdziwego zdarzenia, który nawet w niewielkiej porcji napełni nam brzuchy na długie godziny. Boczek nie jest szczególnie korzystny dla naszej figury, ale czasami można zaszaleć. ;-)
1 kg ziemniaków
3 cebule
300-400g wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
250ml śmietanki 18%
1 brokuł
100g startego żółtego sera
1 łyżeczka estragonu, od Przyprawy Świata Gdynia
jajka (ilość w zależności od tego na ile porcji podzielimy zapiekankę)
jajka (ilość w zależności od tego na ile porcji podzielimy zapiekankę)
sól, pieprz
1. Ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.
2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości i odcedzamy,
3. Cebulę kroimy w plastry, podsmażamy wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem i czosnkiem na rozgrzanej patelni.
4. W miseczce mieszamy śmietankę z 1/2 szklanki wody i mieszamy z przyprawami.
5. Dno naczynia żaroodpornego smarujmy olejem, wykładamy ziemniaki, boczek z cebulą, brokuł. Zalewamy śmietanką z przyprawami i posypujemy startym żółtym serem.
6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą z porcji zapiekanki kładziemy jedno jajko.
Bardzo lubię takie zapiekanki :))
OdpowiedzUsuńPyszna :-) uwielbiam zapiekanki :-) ciekawy dodatek z tym jajkiem :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapieanki i wciąz wymyslam nowe, tak z jajkiem sadzonym jeszcze nie podawałam, genialny pomysł:)
OdpowiedzUsuńJa bym jednak zrezygnował z boczku, a śmietanę dał 12%, pomysł ciekawy :)
OdpowiedzUsuńZestawienie bardzo fajne:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ! ;)
OdpowiedzUsuń