Smażąc pączki, faworki i oponki nie zapomnijcie przygotować się do walentynek. ;-) Mój tegoroczny pomysł to walentynkowa pizza serce. Prosty przepis i proste danie a gwarantuję, że ucieszy osobę, której ją przygotujecie bardziej niż wymyślne krewetki, raki czy homary. A może zaprosicie swoją drugą połówkę do wspólnego pieczenia? ;-) Do dzieła!
Ciasto:
1,5 szklanki mąki (200g)
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1,5 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka
15 dag drożdży
Składniki:
koncentrat pomidorowy
zioła prowansalskie
9-10 plasterków salami
kilka oliwek
1/4 małej czerwonej cebuli
garść kukurydzy
25g żółtego sera
25g mozzarelli
kilka listków świeżej bazylii
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól i olej. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, wlewamy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, starając się formować kształt serca (lub trójkąt, z którego łatwo będzie wyciąć serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy.
3. Ciasto delikatnie przekładamy na blaszkę z piekarnika. Smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym na tarce serem. Układamy salami, pokrojoną czerwoną cebulę, oliwki i kukurydzę.
4. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pizzę dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1,5 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka
15 dag drożdży
Składniki:
koncentrat pomidorowy
zioła prowansalskie
9-10 plasterków salami
kilka oliwek
1/4 małej czerwonej cebuli
garść kukurydzy
25g żółtego sera
25g mozzarelli
kilka listków świeżej bazylii
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól i olej. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, wlewamy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, starając się formować kształt serca (lub trójkąt, z którego łatwo będzie wyciąć serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy.
3. Ciasto delikatnie przekładamy na blaszkę z piekarnika. Smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym na tarce serem. Układamy salami, pokrojoną czerwoną cebulę, oliwki i kukurydzę.
4. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pizzę dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Super pizza. Wygląda rewelacyjnie. Ja zamierzam zrobić podobną w sobotę właśnie razem z mężem :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym sercem, na pewno u każdego wywoła uśmiech na twarzy:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z kształtem serca :) romantycznie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuńKocham pizze! ! sama niedawno robiłam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Pięknie ;-)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na konkurs:
http://zrecenzowano.blogspot.com/2015/02/konkurs-z-okazji-100-obserwatorow.html
Proszę o klikanie w link, pod którym bardzo ciekawa akcja:
http://wizaz.pl/akcje/drwitt/rusz-sie-po-zdrowie/qbsnlhrc8005ceb1.php
wyglada cudnie <3
OdpowiedzUsuńBardzo podobną robiłam wczoraj z moim nadpobudliwym 5-latkiem :)
OdpowiedzUsuń