lutego 12, 2015

Pieczone pączki z dżemem jagodowym

Tłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata w środku idealnie pasował do całości. Dzięki dobrej jakości i dużej zawartości owoców nie był płynny, nadzienie więc nie wypłynęło, co niestety zdarzało mi się przy okazji dżemów innych firm. Przepis podpatrzyłam u Ani - bardzo dziękuję, wyszły wspaniałe. :-)


30g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
5 szklanek mąki
3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła + 3 łyżki roztopionego masła do smarowania
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru + 3 łyżki do posypania
150g dżemu dobrej jakości, u mnie jagody leśne całe owoce od Nasza Chata

1. Przygotowujemy zaczyn: mieszamy ze sobą 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i drożdże. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
2. Kiedy zaczyn się podniesie mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę by wyrosło.
3. Z ciasta odrywamy kawałki jednakowej wielkości, formujemy w kulki, które rozpłaszczamy. Na środek wykładamy łyżeczkę dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy. 
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. 
5. Ciepłe jeszcze pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.






9 komentarzy:

  1. Wyglądają jak puszyste jagodzianki, pychota, fajna alternatywa dla zwykłych pączków

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na pączki bez tłuszczu ;) z chęcią wypróbuje przepis...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis na pączki, zapisuje go sobie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojeju, ale mi narobiłaś smaka na jagódki :) A w takich pączusiach to i grzech mniejszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne rumiane pączki :) Ach zjadłabym, oj zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja w tym roku wyjątkowo nie robiłam pączków, z braku czasu, ale te z piekarnika bardzo mnie intrygowały - są popularne za granicą, gdzie bardziej promuje się zdrowe odżywianie. A ciekawią mnie pod względem smaku - jak bardzo różnią się od tych smażonych? Bardziej smakują jak bułeczki drożdżowe, czy nadal czuć w nich pączki?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowo - bułeczki. :) Nie lubię pączków z tłuszczu, więc dla mnie bardzo dobre.

      Usuń
  7. Pięknie się prezentują :) Ja też robię pączki z piekarnika, dla mnie są o wiele smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP