Pomysł na taki obiad chodził mi po głowie już od dawna, ale dopiero po obejrzeniu powtórkowego odcinka "Kuchennych rewolucji" z generałem kurczakiem w roli głównej postanowiłam go zrealizować. Zachęcona obietnicą soczystego mięsa nadziałam biedaka na butelkę i upiekłam. I rzeczywiście było smacznie. Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, wtedy na pewno wypłynie). Na blaszce rozłożyłam również ziemniaki i marchew wymieszane z olejem i przyprawami, one również idealnie się upiekły. Swoją drogą, obciąć kurczakowi głowę, obedrzeć z piór i godności, nadziać na butelkę i nazwać generałem - nie wiem kto na to wpadł... ;-)
1 cały kurczak (u mnie 1,7 kg)
ulubione przyprawy, u mnie przyprawa cygańska od Przyprawy Świata Gdynia
4 łyżki oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny
0,5l jasnego piwa w butelce
1. Olej, sok z cytryny i przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Dokładnie nacieramy nimi kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
2. Butelkę moczymy w ciepłej wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy.
3. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne a na nim otwartą butelkę z piwem. Na butelkę nakładamy kurczaka.
4. Blaszkę z kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczak tej wielkości powinien piec się około 1h 40 minut. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka. Kurczaka o wadze 1kg pieczemy 1h, 1,5kg pieczemy 1,5h a o wadze 2kg pieczemy 2h, itd.
5. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki (uwaga, butelka również jest gorąca) i porcjujemy.
5. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki (uwaga, butelka również jest gorąca) i porcjujemy.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńNo właśnie, ja robiłam go kiedyś, ale piwko nie chciało wypływać z butelki. Teraz już wiem co robić. Taki kurczak jest bardzo równomiernie upieczony.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście trochę z niego generał, na tej butelce wygląda jakby stał na baczność:) Zawsze mnie ciekawił ten sposób tylko nie lubię piwa i boję się że mięso będzie miało jego posmak
OdpowiedzUsuńnic nie czuć piwa polecam bo jest przepyszny , soczysty i przygotowanie trwa chwilkę. smacznego.
UsuńJuż od dawna chcę go zrobić i jakoś wiecznie to odkładam na później :(
OdpowiedzUsuńTaki kurczak jest pyszniutki. Czesto go pieke ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis z nieba mi spadł. Ostatnio rozmawiałam z mężusiem nt.kurczaka pieczonego w piekarniku, nooo mam super przepis, dzięki! Pamiętam go z Kuchennych rewolucji.
OdpowiedzUsuńPyszny jest taki kurczaczek :-)
OdpowiedzUsuńJeden z lepszych pomysłów na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńznam ten smak:) pyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł i pyszny kurczak :)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis na kurczaczka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takiego kurczaka!:)
OdpowiedzUsuń