lutego 03, 2015

Dietetyczny sos pieczarkowy z mleka

Pierwsza myśl: jak to - mleko zamiast śmietanki? :-) Przepis pochodzi stąd: KLIK. Sos posmakował nam tak, że robimy go bardzo często. Jest delikatny w smaku i ma dużo mniej kalorii niż sos na śmietanie. Szklanka słodkiej śmietanki 30% to prawie 700 kalorii, szklanka mleka ma ich 130. Warto więc dokonać dobrego wyboru. ;-) Sos dobrze pasuje do makaronu albo ziemniaków. 


Pulpety:
500g mielonego mięsa
sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka

Sos:
500g pieczarek
3,5 szklanki mleka 3,2%
1 szklanka wody
2,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego lubczyku, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
sól, pieprz, olej

1. Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.
2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki ściemnieją i puszczą sok.
3. Pieczarki przekładamy do wysokiego garnka, wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.
4. W tym czasie w pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać wodę. Naczynie z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z mąką - można przez sitko jeśli są grudki.
5. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy wodę by rozgęścić sos do pożądanej konsekwencji (można pominąć).
6. Doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy. 







13 komentarzy:

  1. Fajne klopsiki i sos taki fajny, zdrowy. Z chęcią wypróbuję taki przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos mój ulubiony, poączenie z klopsami bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł z tym mlekiem

    OdpowiedzUsuń
  4. sos na mleku - ciekawa jestem smaku... Czasem rozcieńczam kwaśną śmietanę mlekiem do sosu. Może kiedyś spróbuję z samym mlekiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniammm... Pysznie wyglada! Chetnie kiedys zrobie podobny sos, jestem go bardzo ciekawa!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny odchudzony przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm wygląda baaardzo smakowicie :) Zapraszamy również do nas na porcję przepisów http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pieczarki! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak widać na załączonym obrazku można zjeść i smacznie i lekko :) klopsiki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Być może smacznie - nie będę sprawdzać.
    Na pewno nie zdrowiej niż ze śmietanką.

    Wystarczy pomyśleć i policzyć.

    Fakty
    1 W podanej ilości mleka jest 22,4 g tłuszczu, podczas gdy w 200 ml słodkiej śmietanki jest 20 g tłuszczu.

    2. Absurdem jest dolewanie do 700 ml mleka 200 ml wody a potem długie redukowanie objętości płynu oraz w końcu zagęszczanie sosu mąką. Jeśli użyje się słodkiej śmietanki mąka jest zbędna.

    3 Śmietanka zagęści sos w mniej niż 2 minuty i nie trzeba będzie mąka krótki czas przygotowania nie pozbawi użytych produktów ich cennych wartości.

    W powyższym przepisie wychodzi na to samo, co ugotowanie zupy pieczarkowej i gotowanie tak długo aż wyparuje nadmiar wody i powstanie sos. Można by i tak ale po kiego grzyba (pieczarkę) ?

    Dodatkowo zwracam uwagę, że w porównaniu waga i objętość produktów śmietanka vs mleko wygrywa śmietanka.
    Trzeba wszak składniki przynieść ze sklepu :)) I na koniec zmywanie. Sos na śmietance to jedna patelnia. W powyższym przepisie patelnia, garnek, "inne naczynie" i "ewentualnie sitko".

    OdpowiedzUsuń
  11. W poprzednim wpisie nie dodałam, że przygotowuje sos z 100-200 ml słodkiej śmietanki 10%. Skąd pomysł, że musiałaby mieć 30% ? Nie wiem :))

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP