Pierwsza myśl: jak to - mleko zamiast śmietanki? :-) Przepis pochodzi stąd: KLIK. Sos posmakował nam tak, że robimy go bardzo często. Jest delikatny w smaku i ma dużo mniej kalorii niż sos na śmietanie. Szklanka słodkiej śmietanki 30% to prawie 700 kalorii, szklanka mleka ma ich 130. Warto więc dokonać dobrego wyboru. ;-) Sos dobrze pasuje do makaronu albo ziemniaków.
500g mielonego mięsa
sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka
Sos:
500g pieczarek
3,5 szklanki mleka 3,2%
1 szklanka wody
2,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego lubczyku, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
sól, pieprz, olej
1. Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.
2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki ściemnieją i puszczą sok.
3. Pieczarki przekładamy do wysokiego garnka, wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.
4. W tym czasie w pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać wodę. Naczynie z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z mąką - można przez sitko jeśli są grudki.
5. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy wodę by rozgęścić sos do pożądanej konsekwencji (można pominąć).
6. Doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.
4. W tym czasie w pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać wodę. Naczynie z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z mąką - można przez sitko jeśli są grudki.
5. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy wodę by rozgęścić sos do pożądanej konsekwencji (można pominąć).
6. Doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.
Fajne klopsiki i sos taki fajny, zdrowy. Z chęcią wypróbuję taki przepis :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSos mój ulubiony, poączenie z klopsami bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł z tym mlekiem
OdpowiedzUsuńsos na mleku - ciekawa jestem smaku... Czasem rozcieńczam kwaśną śmietanę mlekiem do sosu. Może kiedyś spróbuję z samym mlekiem
OdpowiedzUsuńMniammm... Pysznie wyglada! Chetnie kiedys zrobie podobny sos, jestem go bardzo ciekawa!!!
OdpowiedzUsuńFajny odchudzony przepis :-)
OdpowiedzUsuńmmmm wygląda baaardzo smakowicie :) Zapraszamy również do nas na porcję przepisów http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczarki! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJak widać na załączonym obrazku można zjeść i smacznie i lekko :) klopsiki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńByć może smacznie - nie będę sprawdzać.
OdpowiedzUsuńNa pewno nie zdrowiej niż ze śmietanką.
Wystarczy pomyśleć i policzyć.
Fakty
1 W podanej ilości mleka jest 22,4 g tłuszczu, podczas gdy w 200 ml słodkiej śmietanki jest 20 g tłuszczu.
2. Absurdem jest dolewanie do 700 ml mleka 200 ml wody a potem długie redukowanie objętości płynu oraz w końcu zagęszczanie sosu mąką. Jeśli użyje się słodkiej śmietanki mąka jest zbędna.
3 Śmietanka zagęści sos w mniej niż 2 minuty i nie trzeba będzie mąka krótki czas przygotowania nie pozbawi użytych produktów ich cennych wartości.
W powyższym przepisie wychodzi na to samo, co ugotowanie zupy pieczarkowej i gotowanie tak długo aż wyparuje nadmiar wody i powstanie sos. Można by i tak ale po kiego grzyba (pieczarkę) ?
Dodatkowo zwracam uwagę, że w porównaniu waga i objętość produktów śmietanka vs mleko wygrywa śmietanka.
Trzeba wszak składniki przynieść ze sklepu :)) I na koniec zmywanie. Sos na śmietance to jedna patelnia. W powyższym przepisie patelnia, garnek, "inne naczynie" i "ewentualnie sitko".
W poprzednim wpisie nie dodałam, że przygotowuje sos z 100-200 ml słodkiej śmietanki 10%. Skąd pomysł, że musiałaby mieć 30% ? Nie wiem :))
OdpowiedzUsuń