lutego 23, 2015

Bezglutenowe naleśniki gryczano-kukurydziane z ekologicznych mąk Symbio

Pyszne naleśniki, również dla osób będących na diecie bezglutenowej. Według mnie nie różnią się zbytnio w smaku od tych z mąki pszennej, może są odrobinę bardziej suche. Przed ich smażeniem patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, inaczej będą przywierać. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.


1/2 szklanki ekologicznej mąki kukurydzianej Symbio
1/2 szklanki ekologicznej mąki gryczanej Symbio
1,5 szklanki mleka, wody lub mieszanki mleka i wody
1 jajko
1,5 łyżki oleju rzepakowego
1 czubata łyżka cukru
szczypta soli

50g ekologicznego dżemu truskawkowego niskosłodzonego Symbio (do smarowania naleśników)

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
2. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię teflonową wylewamy po kolei porcje ciasta. Naleśniki smażymy po 30 sekund z każdej strony.
3. Podajemy z dżemem.




5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki! A takie z dżemikiem i owocami -pychotka

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam uwielbiam naleśniczki :-) bardzo apetycznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP