stycznia 24, 2015

"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu

W swojej kolekcji mam coraz więcej książek kucharskich a teraz w ręce wpadła mi kolejna, którą polubiłam od pierwszego wejrzenia. To "Ilustrowaną szkoła gotowania". :-) Z jej pomocą będą uczyła się kuchni włoskiej od podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-)


Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów:
Ciasta i przygotowanie wstępne
Sosy
Mięso
Ryby
Warzywa
Owoce
Słodkości


Od książek kucharskich będących typowym zbiorem przepisów wybranego autora wymagam by zawierały proste przepisy, z powszechnie dostępnymi składnikami. Przy książkach tematycznych (tutaj: kuchnia włoska) sprawa jest nieco inna. Powinny sięgać nieco dalej, pokazywać przepisy z charakterystycznymi dla kraju/miejsca składnikami. Inaczej nie uda się odtworzyć smaków i zrozumieć tej kuchni. 

"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" łączy w bardzo zgrabny sposób moje dwa wymogi, których na pierwszy rzut oka nie da się połączyć. ;-) Bo jak to, proste gotowanie i nie do końca typowe w Polsce składniki? 

Według moich kryteriów, książkę tę mogę podzielić na dwie części. Na początku każdego z rozdziałów znajdziemy absolutne podstawy zebrane w jednym miejscu, z których skorzystają osoby rozpoczynające swoją przygodę z gotowaniem. Wszystko jest rozpisane krok po kroju, w towarzystwie zdjęć jeszcze bardziej ułatwiających sprawę. I te podstawy może zrealizować każdy, nawet niedoświadczony kucharz. 


By pójść o krok dalej, dla szukających nowych smaków polecam przepisy dostępne po każdym z rozdziałów. Niektóre prostsze, inne bardziej wymyślne, ale każde do zrealizowania po zapoznaniu się z w/w podstawami.


Książka jest bardzo przejrzysta, wszystkie przepisy i porady są uporządkowane. Łatwo odnaleźć w niej to, co nas w danym momencie interesuje. Uporządkowanie przepisów od najprostszych do trudniejszych było dobrym pomysłem. Po nauce podstaw, możemy porwać się na coś trudniejszego. A zdjęcia są bardzo apetyczne. :-)





A na koniec wyniki konkursu, w którym do wygrania była inna książka wydawnictwa Jedność a mianowicie: "Menu Italiano - na co dzień i od święta". :-) Chciałabym podziękować wszystkim za udział i Wasze wspaniałe spojrzenia na włoską kuchnię. Wybór był bardzo trudny a wybór konieczny. Oto zwycięski tekst:

"Kuchnię włoską kocham za makarony i sosy!
Uwielbiam spaghetti, lasagne, cannelloni, ravioli i oczywiście pizze!
Na dodatek moi teściowie wiele lat temu wyemigrowali do Włoch, mieszkają w Bolonii i również uwielbiają włoską kuchnię. Chciałabym dorównać mojej teściowej która robi znakomite włoskie potrawy, z włoskich składników zawsze kiedy przybywa do naszego kraju na urlop. Mało tego często przywozi różne włoskie rarytasy, a ja muszę później przewertować internety żeby dowiedzieć się cóż można z tego wyczarować. I tu właśnie POTRZEBUJĘ KSIĄŻKI "Menu Italiano - Na co dzień i od święta" żeby w mig znaleźć magiczną miksturę i wyczarować magiczny wieczór w moim jakże polskim domu. No i oczywiście nie omieszkam dodać że BARDZO chciałabym skraść serce mojej teściowej, a jak głosi staropolskie przysłowie "Przez żołądek do serca" tak ja chciałabym uwieść ją moimi włoskimi potrawami i skraść raz na zawsze jej serce!"

Ola, życzę powodzenia w zdobywaniu serca teściowej. Odezwij się proszę na e-mail w celu ustalenia szczegółów dot. wysyłki nagrody. :-)

7 komentarzy:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP