Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody.
Pulpety:
500g mięsa mielonego
bułka tarta
1 jajko
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra
Sos:
zupa pomidorowa
250ml śmietany 12-18%
1 łyżka koncentratu pomidorowego
woda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania)
250g pieczarek
1 cebula
4 plasterki startego, żółtego sera
1. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut.
2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat i mieszamy.
3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane pulpety, na to kładziemy starte na tarce pieczarki, następnie pokrojoną cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym żółtym serem.
4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Uwielbiam pulpety, zwłaszcza z z sosem pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuń