grudnia 21, 2014

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody.


Pulpety:
500g mięsa mielonego
bułka tarta
1 jajko
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra

Sos: 
zupa pomidorowa
250ml śmietany 12-18% 
1 łyżka koncentratu pomidorowego
woda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania)
250g pieczarek
1 cebula
4 plasterki startego, żółtego sera

1. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut.


2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat i mieszamy.


3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane pulpety, na to kładziemy starte na tarce pieczarki, następnie pokrojoną cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym żółtym serem.


4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

3 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP