grudnia 10, 2014

Polędwiczki w miodowo-czosnkowo-jogurtowej marynacie

Polędwiczki to bardzo delikatne mięso, miła odskocznia od powszechniejszego fileta czy mięsa mielonego. Tutaj kluczową rolę odgrywa marynata. Nie pomyślałabym, że połączenie miód, czosnek i jogurt może być tak pyszne! Polędwiczki są miękkie, delikatne i aromatyczne. Wspaniale smakują z każdym dodatkiem. :-)


400g polędwiczek wieprzowych
1 kostka rosołowa
1,5 łyżki miodu
100ml wody
100ml jogurtu
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta słodkiej papryki

1. Polędwiczki delikatnie rozbijamy ręką. Robimy marynatę: w 100ml gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, następnie dodajemy miód. Czosnek wyciskamy, dodajemy jogurt i przyprawy. Do gotowej marynaty wkładamy polędwiczki, odstawiamy w chłodne miejsce na około 1h. 


2. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy trochę oleju. Polędwiczki wraz z marynatą przekładamy na patelnię i smażymy około 25-30 minut, do miękkości. 


3. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z sałatką. 

7 komentarzy:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP