Oto zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Ciasteczka te mają w swoim składzie dużą ilością płatków owsianych i orzechów nerkowca. A pod zębami przyjemnie strzela cukier trzcinowy... :-) Wiedziałam, że będą smaczne, ale żeby aż tak? Poezja! Inspiracja pochodzi z tego bloga: KLIK.
(robiłam z połowy porcji, wyszły mi 24 sztuki)
Karmelizowane orzechy:
100g ekologicznego cukru trzcinowego Symbio
100g ekologicznych orzechów nerkowca Symbio
3 łyżki wody
Ciastka:
200g miękkiego masła
40g białego cukru
1 jajko
200g płatków owsianych
160g ekologicznej mąki pszennej typ 500 Symbio
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka kakao
posiekane karmelizowane orzechy nerkowca
szczypta soli
1.Orzechy nerkowca kroimy na pół. Do garnka lub na patelnię wlewamy wodę, dodajemy cukier trzcinowy i trzymamy na ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a płyn zgęstnieje. Wtedy wrzucamy orzechy nerkowca i szybko mieszamy. Wykładamy je na papier do pieczenia i dociskamy by utworzyć płaską warstwę.
2.Skarmelizowane orzechy nerkowca kroimy jeszcze drobniej. W misce łączymy mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. W drugiej misce ucieramy masło z białym cukrem, po czym dodajemy jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.
3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam je w blaszkach do ciastek, ale nie jest to konieczne).
4. Ciastka pieczemy w 180 stopniach, przez około 15 minut.
nie dość, że owsiane to jeszcze z moimi ulubionymi nerkowcami! :)
OdpowiedzUsuńPycha! Ja też lubię orzechy nerkowca, ale karmelizowane przeszły same siebie. :))
UsuńPiękne (i zdrowe). Ideał :)
OdpowiedzUsuńOne nie mogą być niedobre. Z takimi składnikami pochłonęłybyśmy wszystkie za jednym posiedzeniem :D
OdpowiedzUsuńPrzekonały nawet miłośnika ciast z kremami - zniknęły prawie wszystkie (prawie, bo oszczędziłam dwie sztuki by mieć trochę przyjemności jutro:))
UsuńPozdrawiam!
Uwielbiam owsiane ciastka, a Twoje wyglądają pysznie :) Karmelizowane nerkowce muszą być nieziemskie :)
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane kocham, ciasteczek zjadłabym całą masę ;)
OdpowiedzUsuń