grudnia 14, 2014

Ciasteczka podwójnie czekoladowe

Dziś zapraszam na ciasteczka podwójnie czekoladowe. :-) W kremie znajdziemy białą czekoladę a całość polana jest czekoladą gorzką. Dzięki temu ciasteczka są w sam raz - słodkie, ale nie przesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka.



Ciasteczka:
1 szklanka mąki
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kakao

Krem:
tabliczka białej czekolady
30g masła
200ml śmietanki 30% lub 36%

Polewa:
3 łyżki masła
1/2 gorzkiej czekolady

1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości. Pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez 10 minut.


2. Krem: W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji. 


3. Polewa: do rondelka lub na patelnię wlewamy 3 łyżki mleka, dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.


4. Mając już gotowe wszystkie składniki, składamy ciastka. Ciastko-kółko smarujemy łyżeczką kremu, przykrywamy drugim ciastkiem, na które również nakładamy łyżeczkę kremu. Całość polewamy zrobioną wcześniej polewą i dekorujemy według uznania.

23 komentarze:

  1. Prezentują się bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, coś dla mnie! Wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I obłędnie smakują! :) Naprawdę polecam, mi zasmakowały do tego stopnia, że zamierzam zrobić na Święta. :) W ilości: bardzo dużo. :)))

      Usuń
  3. I jak tu sobie odmawiać słodkiego, skoro tak pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak muffinki :) przekładane czekoladowe ciasteczka skuszą chyba każdego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, na żywo są małe - na dwa kęsy. :)

      Usuń
  5. Super ciasteczka :) Mój Piotrek za ten krem z białej czekolady dałby się pokroić ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Słodkie,kremowe cudeńka:) Gratulujemy pomysłu i pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm ale świetnie wyglądają :) Jadłabym, nawet mimo tego, że mi nie wolno!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, wyglądają wprost obłędnie! porwałabym kilka, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. krem jest boskiiii, porywam przepis i szpikuję moje choiny;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, jestem pewna, że smakowały wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajnie wyglądają, poezja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak podwójnie czekoladowe to chce wszystkie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podwójnie czekoladowe, to dopiero musi być zastrzyk energii i dobrego humoru :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie ciasteczko do porannej kawy i dzień napewno będzie udany :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla takiego łasucha jak ja są idealne! :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP