Dziś
zapraszam na ciasteczka podwójnie czekoladowe. :-) W kremie znajdziemy
białą czekoladę a całość polana jest czekoladą gorzką. Dzięki temu
ciasteczka są w sam raz - słodkie, ale nie przesadnie. Na zdjęciach
wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy
mniejszej niż szklanka.
Ciasteczka:
1 szklanka mąki
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kakao
Krem:
tabliczka białej czekolady
30g masła
200ml śmietanki 30% lub 36%
Polewa:
3 łyżki masła
1/2 gorzkiej czekolady
1. Ciasto:
Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do
pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto,
z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości.
Pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez 10 minut.
2. Krem:
W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do
lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze
schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Polewa: do
rondelka lub na patelnię wlewamy 3 łyżki mleka, dodajemy połamaną w
kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej
konsystencji.
4. Mając już gotowe wszystkie składniki, składamy ciastka. Ciastko-kółko smarujemy łyżeczką kremu, przykrywamy drugim ciastkiem, na które również nakładamy łyżeczkę kremu. Całość polewamy zrobioną wcześniej polewą i dekorujemy według uznania.
Prezentują się bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńWow, coś dla mnie! Wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńI obłędnie smakują! :) Naprawdę polecam, mi zasmakowały do tego stopnia, że zamierzam zrobić na Święta. :) W ilości: bardzo dużo. :)))
UsuńI jak tu sobie odmawiać słodkiego, skoro tak pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńOj tam, po co sobie odmawiać. ;)
UsuńWyglądają przepysznie ;)))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
UsuńWyglądają jak muffinki :) przekładane czekoladowe ciasteczka skuszą chyba każdego!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, na żywo są małe - na dwa kęsy. :)
UsuńSuper ciasteczka :) Mój Piotrek za ten krem z białej czekolady dałby się pokroić ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Słodkie,kremowe cudeńka:) Gratulujemy pomysłu i pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńMmmm ale świetnie wyglądają :) Jadłabym, nawet mimo tego, że mi nie wolno!
OdpowiedzUsuńWow, wyglądają wprost obłędnie! porwałabym kilka, mniam:)
OdpowiedzUsuńkrem jest boskiiii, porywam przepis i szpikuję moje choiny;)
OdpowiedzUsuńMmm, jestem pewna, że smakowały wybornie :)
OdpowiedzUsuńurocze :)
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają, poezja!
OdpowiedzUsuńJak podwójnie czekoladowe to chce wszystkie! ;)
OdpowiedzUsuńPodwójnie czekoladowe, to dopiero musi być zastrzyk energii i dobrego humoru :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczko do porannej kawy i dzień napewno będzie udany :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDla takiego łasucha jak ja są idealne! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko:)
OdpowiedzUsuń