grudnia 12, 2014

Bardzo kruche ciastka z marmoladą

Ciastka ze składników, które można znaleźć w każdej lodówce. Idealnie kruche i idealnie pyszne. :-) Niepozorne składniki dają zaskakujący efekt, same rozpływają się w ustach. Rozsmakowują się w nich zwłaszcza babcie i ciocie - mówią, że przypomina im smak z dzieciństwa. Gdyby ktoś próbował przekonać mnie, że ciastka z margaryną mogą być tak smaczne, z pewnością bym nie uwierzyła. A dziś sama staram się do tego przekonać Was... ;-) Niestety ponownie nie pamiętam skąd pochodzi zapisany dawno temu przepis.


(ja piekłam ciastka na blaszkach do ciastek, ale nim je kupiłam, piekłam na blaszce z piekarnika - równie pyszne)

200g margaryny
2-3 łyżki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
marmolada

1. Miękką margarynę ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem.


2. Dodajemy żółtka i obie rodzaje mąk, miksujemy do powstania gładkiej masy.


3. Z masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie pieczone w foremkach do ciastek). Ciasto jest rzadkie, więc co jakiś czas koniecznie maczamy ręce w zimnej wodzie. Na środku każdego ciastka robimy palcem wgłębienie, w którym umieszczamy marmoladę. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.


4. Po upieczeniu zostawiamy ciastka do wystygnięcia na blaszce - ciepłe bardzo się kruszą.

14 komentarzy:

  1. Ale super te ciasteczka, musze kiedyś zrobić, zapisuję w zakladkach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę obserwować czy pojawią się na Twoim blogu. :)

      Usuń
  2. Wspaniały dodatek do kawy lub herbaty ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasteczka tego typu!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne i apetyczne ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za miłe słowa, ciastka zniknęły szybciej niż je upiekłam. :)) Jutro kolejna partia, naprawdę polecam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ile ciastek wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wychodzą 24 ciastka, zawsze piekę na blaszkach. :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. tych ciastek nie można piecz bez foremek, a jeśli już to bez maki ziemniaczanej- są zbyt kruche jak na ciastka z marmolada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, bo piekłam je w ten sposób przez kilka lat nim nabyłam foremki. :) Nie zachowują wtedy takiego kształtu jak te ze zdjęć, ale pozostają pyszne. :)

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP