Ciastka ze składników, które można znaleźć w każdej lodówce. Idealnie kruche i idealnie pyszne. :-) Niepozorne składniki dają zaskakujący efekt, same rozpływają się w ustach. Rozsmakowują się w nich zwłaszcza babcie i ciocie - mówią, że przypomina im smak z dzieciństwa. Gdyby ktoś próbował przekonać mnie, że ciastka z margaryną mogą być tak smaczne, z pewnością bym nie uwierzyła. A dziś sama staram się do tego przekonać Was... ;-) Niestety ponownie nie pamiętam skąd pochodzi zapisany dawno temu przepis.
(ja piekłam ciastka na blaszkach do ciastek, ale nim je kupiłam, piekłam na blaszce z piekarnika - równie pyszne)
200g margaryny
2-3 łyżki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
marmolada
1. Miękką margarynę ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem.
2. Dodajemy żółtka i obie rodzaje mąk, miksujemy do powstania gładkiej masy.
3. Z masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie pieczone w foremkach do ciastek). Ciasto jest rzadkie, więc co jakiś czas koniecznie maczamy ręce w zimnej wodzie. Na środku każdego ciastka robimy palcem wgłębienie, w którym umieszczamy marmoladę. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Po upieczeniu zostawiamy ciastka do wystygnięcia na blaszce - ciepłe bardzo się kruszą.
Ale super te ciasteczka, musze kiedyś zrobić, zapisuję w zakladkach:)
OdpowiedzUsuńBędę obserwować czy pojawią się na Twoim blogu. :)
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały dodatek do kawy lub herbaty ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka tego typu!:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne i apetyczne ciasteczka
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńfajne ciasteczka:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, ciastka zniknęły szybciej niż je upiekłam. :)) Jutro kolejna partia, naprawdę polecam!
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńa ile ciastek wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńMi wychodzą 24 ciastka, zawsze piekę na blaszkach. :)
UsuńPozdrawiam!
tych ciastek nie można piecz bez foremek, a jeśli już to bez maki ziemniaczanej- są zbyt kruche jak na ciastka z marmolada
OdpowiedzUsuńMożna, bo piekłam je w ten sposób przez kilka lat nim nabyłam foremki. :) Nie zachowują wtedy takiego kształtu jak te ze zdjęć, ale pozostają pyszne. :)
Usuń