grudnia 22, 2014

Babeczki z kruszonką i malinami deserowymi Nasza Chata

Kruszonka kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi. Ja nie rezygnuję z niech przy okazji innych wypieków najbardziej lubię ją na tych właśnie babeczkach. :-) W zależności od pory roku, dodaję na nie różne owoce (wiśnie, brzoskwinie, truskawki). Zimą najlepiej smakują z malinami ze słoika. Takie wspomnienie lata. ;-) Przepis znalazłam dawno temu w Internecie, niestety nie pamiętam gdzie.


1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
owoce, u mnie Maliny deserowe Nasza Chata 200g

Kruszonka:
80 g mąki
40 g zimnego masła
40 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego


1. Na początku robimy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki. 


2. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.


3. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy maliny i posypujemy kruszonką.


4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

8 komentarzy:

  1. mmm, babeczki z malinkami... Malinki są jak świeże, takie całe, soczyste!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi narobiłaś ochoty na maliny w środku zimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skorzystaj z mojego sposobu - otwórz słoik i gotowe. :))

      Usuń
  3. Mniam, wspomnienie lata :)
    Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie :) kruszonka najlepsza :D
    Zapraszamy do na na kostkę piernikową :)
    WESOŁYCH ŚWIĄT!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP