Pulpety to dobry sposób na przemycenie do dania obiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich marchewkę, pietruszkę, kukurydzę. Dziś na moim stole goszczą pulpety mięsno-szpinakowe. Mięso mielone z dodatkiem szpinaku w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką.
Na pulpety:
500g mięsa mielonego
około 250g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
bułka tarta
małe jajko
sól, pieprz, olej
Na szybki sos pomidorowy:
puszka pomidorów (całe lub krojone)
2 szklanki bulionu
1 duża cebula
koncentrat pomidorowy
odrobina śmietanki 12%
sól, pieprz, papryka: słodka i ostra
Na pulpety:
500g mięsa mielonego
około 250g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
bułka tarta
małe jajko
sól, pieprz, olej
Na szybki sos pomidorowy:
puszka pomidorów (całe lub krojone)
2 szklanki bulionu
1 duża cebula
koncentrat pomidorowy
odrobina śmietanki 12%
sól, pieprz, papryka: słodka i ostra
1. Szpinak wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż lód się roztopi, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda wyparuje, zostawiamy do ostudzenia.
2. Mielone mięso mieszamy ze szpinakiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą tak by masa była zwarta i możliwe było formowanie niedużych pulpecików. Z tej porcji powinno wyjść ich około 40.
3. Do wrzącej wody wrzucamy pulpety, gotujemy około 30 minut.
4. W tym czasie robimy sos: a rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz zabielamy śmietaną.
5. Pulpety po ugotowaniu można połączyć z sosem.
Mięso ze szpinakiem...trza kiedy wypróbowac.
OdpowiedzUsuńPolecam - zdrowie na talerzu. ;)
UsuńDokładnie tego szukałam! Jutro próbuję:D Dzięki i pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuń