listopada 22, 2014

Nadziane bułki drożdżowe z serem

Pomysł pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie". Kiedy zobaczyłam te bułeczki wiedziałam, że wkrótce je zrobię. :-) Nie zmieniałam nic jeśli chodzi o ciasto - wyszło idealne! Ale wybrałam inny farsz. Pyszne, lekkie, mięciutkie - wspaniałe!


(Z podanej porcji wychodzi 16 sztuk)

Ciasto:
2,5 szklanki mąki 
szklanka mleka
3 łyżeczki cukru
50g drożdży
1/4 szklanki oleju
 szczypta soli

Farsz:
1 duża cebula
1/4 czerwonej papryki
10 średniej wielkości pieczarek
100g szynki
garść kukurydzy z puszki
olej do podsmażenia
przyprawy: papryka słodka, ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany
+ ser do posypania 

Przygotowujemy szklankę i naczynie o większej średnicy do wykrawania kółek.

1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier. 
2. W misce umieszczamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn oraz olej. Zagniatamy na gładkie ciasto, jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.


3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę i szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia. 


4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Nie może być zbyt cienkie. Większym naczyniem wykrawamy kółka, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, i zlepiamy krawędzie. Mniejszą szklanką ponownie wykrawamy kółka. 


5. Ciasto, które "odcinamy", zbieramy i powtarzamy czynność z punktu 4 - aż do momentu kiedy ciasto się skończy.
6. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdą nakładamy starkowany ser. Pozostawiamy bułki do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut, do momentu aż będę złote.


9 komentarzy:

  1. Bardzo się cieszę, że smakowało:) Czy może mi Pani podesłać zdjęcie, wstawię w galerii czytelników, oczywiście z podpisem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za przepis i chętnie zobaczę zdjęcie w galerii. :)

      Usuń
  2. Ciekawy przepis na smaczne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są rewelacyjne :) Chętnie zrobię je u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, koniecznie pochwal się później mi i autorce przepisu: kuchniawczekoladzie.blogspot.com :))

      Usuń
  4. Przepis muszę wypróbować! Wyglądają rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie bułeczki, na śniadanie w sam raz, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP