Zapiekanka po cygańsku zapewni nam smaczny i treściwy obiad. Całość możemy przygotować dzień wcześniej a po powrocie do domu przełożyć ją tylko z lodówki do piekarnika.
1 kg ziemniaków
1/2 kg kiełbasy
3 papryki czerwone
3 duże cebule
5 ząbków czosnku
500ml przecieru pomidorowego (passaty)
300g sera gouda
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
olej
kilka małych korniszonów lub 3 duże
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w półplastry.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy pokrojone warzywa, smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy passatę, dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem.
3. Ziemniaki mieszamy z kiełbasą i warzywami oraz startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Na wierzch układamy pokrojone korniszony.
Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim przepisem. Dziękuję bardzo
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie;)
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu wyszła bardzo smaczna zapiekanka polecam przepis
OdpowiedzUsuń