stycznia 06, 2019

Zapiekanka cygańska z ziemniakami i kiełbasą

Zapiekanka po cygańsku zapewni nam smaczny i treściwy obiad. Całość możemy przygotować dzień wcześniej a po powrocie do domu przełożyć ją tylko z lodówki do piekarnika. 


1 kg ziemniaków
1/2 kg kiełbasy 
3 papryki czerwone
3 duże cebule 
5 ząbków czosnku
500ml przecieru pomidorowego (passaty) 
300g sera gouda
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
olej
kilka małych korniszonów lub 3 duże 

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w półplastry. 
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy pokrojone warzywa, smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy passatę, dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. 
3. Ziemniaki mieszamy z kiełbasą i warzywami oraz startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Na wierzch układamy pokrojone korniszony. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP