Często zamiast ziemniaków robię risotto w bezmięsnej formie - do tego osobno smażę lub piekę mięso. Sprawdza sie to doskonale, dziś zapraszam na risotto z dużą ilością cukinii.
400g polędwiczek z kurczaka
100g ryżu do risotto
400ml bulionu warzywnego
1 duża cukinia lub 2 małe
1 marchewka
2 cebule
50 sera cheddar
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
olej
1. Polędwiczki obsypujemy solą i przyprawami, nacieramy olejem. Cukinię i marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę siekamy.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa. Kiedy woda odparuje dodajemy ryż, podsmażamy chwilę, podlewamy 1/2 szklanki bulionu. Kiedy ryż wchłonie wodę czynność powtarzamy aż do miękkości ryżu. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i kurkumę oraz starty na tarce ser.
3. Polędwiczki smażymy na patelni już bez tłuszczu po około 3-4 minuty na każdej ze stron.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)