Zupa meksykańska ma zazwyczaj czerwony od pomidorów kolor a w składzie paprykę i fasolę. Ja proponuję ją w innym wydaniu:).
2 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
2 marchewki
1 średniej wielkości batat
1/2 selera
1 por
2 cebule
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy
po szczypcie: oregano, bazylii, tymianku, słodkiej papryki, ostrej papryki
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
1. Filety zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Marchew i seler ścieramy na tarce. Por kroimy w krążki, cebulę i bataty w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz batatów. Gotujemy przez godzinę.
2. Po godzinie dodajemy bataty. Wyciągamy filety, rwiemy je widelcem na małe kawałki. Wrzucamy ponownie do garnka, dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy przez około 10 minut, do miękkości batatów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.