marca 29, 2018

Odrywane bułeczki z makiem

Lubię ciasto drożdżowe, lecz jestem niecierpliwa, nie mogę doczekać się kiedy wyrośnie;). Ten przepis jest z cyklu tych bezproblemowych - ciasto rośnie tylko 20 minut i możemy przejść do kolejnego etapu pracy. Jak na wypiek drożdżowy są bardzo szybkie. 


600g mąki 
1 szklanka mleka
45g drożdży 
4 łyżki cukru 
2 jajka L
100 ml oleju

1 mała puszka masy makowej
1/2 szklanki cukru pudru
odrobina gorącej wody 

1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut aż zaczyn zacznie się podnosić. Po tym czasie dodajemy mąkę, mleko, jajka i olej. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. 
2. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Wałkujemy je, na środek wykładamy łyżkę masy makowej, formujemy bułeczki. Układamy je w niewielkich odstępach na dużej blaszce (40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
3. Bułeczki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy.
4. Cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody. Lukrem polewamy bułeczki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP