marca 17, 2018

Nocne ciasto drożdżowe - bez wyrabiania, wysokie, duża blaszka

Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania, z tego przepisu wychodzi nam duża blacha:). Możemy dodać do niego dowolne owoce i oczywiście obowiązkowo kruszonkę! Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży. 



Ciasto: 
1 szklanka oleju 
2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
6 jajek L
szczypta soli 
100g drożdży
1 kg mąki 

Kruszonka + dodatki:
3 duże jabłka 
100g masła
200g mąki 
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

1. Do miski przekładamy kolejno: olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać. 
2. Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy na dużą blachę (około 40x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 
3. Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy w rękach do powstania grudek. 
4. Jabłka obieramy, kroimy w grube plastry. Wciskamy w wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy przez 1 godzinę. 




3 komentarze:

  1. lubię drożdżowe ciacha

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam drożdżowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam -
    Miszkam w USA i zrobilam to ciasto w/g Pani przepisu wczoraj i dzisiaj rano pieklam. Mialam tylko 57 gram swiezych drozdzy wiec bylam przekonana ze SIE NIE UDA!!!!! Ale ku mojemu zdziwieniu jest wysokie, puszyste, pyszne i wyglada rewelacyjnie. Wcale nie pachnie zbyt duzo drozdzami jest tak jak powinno, ale prosze pamietac ze dalam tylko 57 gram i w przyszlosci tylko tyle bede dawac na porcje tych wymienionych skladnikow. Wielkie dzieki za przepis, pozdrawiam i bede probowac wiecej rzeczy z Pani Strony. Zosia

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP