Święta, Święta i po Świętach... a mi został po nich nadmiar maku i kandyzowanej skórki pomarańczowej, tak zrodził się pomysł na to ciasto:). Jest proste, smaczne, nie wymaga wiele uwagi.
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka suchego maku
150g masła
4 jajka L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 krople aromatu pomarańczowego
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
+ do lukru: 1/3 szklanki cukru pudru, odrobina gorącej wody, skórka pomarańczowa do dekoracji
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Jajka i cukier puder miksujemy 2-3 minuty do powstania puchu. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe, wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz aromat. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy drewnianą łyżką.
2. Masę wykładamy do keksówki (u mnie 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy.
mniam mniam mniam;)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuń