marca 03, 2018

Chili con carne z wołowiną

Nie wiem dlaczego to danie jeszcze tu nie trafiło:). Od lat wracamy do niego średnio raz w miesiącu, przygotowujemy jako szybki obiad do zabrania do pracy. To popularny, amerykański fast food podawany jak w mojej wersji najczęściej z wołowiną. Istnieją też inne odmiany tego dania, co pewnie jeszcze kiedyś zaprezentuję. Chili con carne podajemy z ryżem lub tortillą. 


500g mielonej wołowiny
2 cebule
2 czerwone papryki 
3 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
po szczypcie: sól, pieprz, kumin, oregano
olej

1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. 
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia. Dodajemy cebulę, paprykę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę, pomidory i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Podajemy z ryżem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP