Oto przepis na najlepszą zupę pieczarkową jaką jadłam:). Dzięki temu, że pieczarki pieczemy z masłem a nie smażymy zyskujemy całkiem inny smak.
500g pieczarek
2 cebule
3 marchewki
3 duże ziemniaki
2 pietruszki
1/4 dużego selera
3 łyżki masła
50 ml śmietanki 30%
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, gałka muszkatołowa
do podania/dekoracji: ser żółty cheddar, posiekana natka pietruszki
1. Pokrojone w ćwiartki pieczarki i posiekaną cebulę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch układamy masło, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
2. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 2 litrami wody, gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy upieczone pieczarki i cebulę wraz z powstałym sosem, przyprawy i śmietankę. Studzimy, miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem, posypujemy natką pietruszki.
muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń