Pieczarki w kolejnej odsłonie:). Faszerowane smakują świetnie a mocna w smaku kasza gryczana dobrze do nich pasuje. Pyszne danie na obiad lub imprezową przekąskę. Można przygotować je wcześniej i w odpowiednim momencie włożyć do piekarnika.
100g kaszy gryczanej
50g tartego sera cheddar
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
1 czerwona papryka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
olej
1.
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i
paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, i koncentratem pomidorowym. Dodajemy przyprawy.
2.
Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w
naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu,
przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
50 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg, zdejmujemy folię, pieczarki
posypujemy serem cheddar i zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
na ich widok dostałam ślinotoku ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio takie zrobiłem sobie na obiad ;) Polecam :)
OdpowiedzUsuń