grudnia 06, 2016

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami

Ta zupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni  Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:). 


500g łopatki wieprzowej
1/4 główki kapusty
3 marchewki
1 pietruszka
4 łodygi selera naciowego
1 por
1 cebula
3 ziemniaki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany
natka pietruszki do posypania

1. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.
2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę.
3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP