listopada 26, 2016

Ryż po hiszpańsku z chorizo

Kolejne danie z chorizo, czyli tradycyjną hiszpańską kiełbasą, dostępną bardzo często w dwóch popularnych dyskontach. Jest zupełnie inna niż zwykła kiełbasa. Danie jest bardzo wyraziste w smaku, bo przechodzi mocnym i charakterystycznym aromatem chorizo:). Jest szybkie w przygotowaniu i jednogarnkowe, świetne na leniwy obiad. 


150g chorizo
200g suchego ryżu
1 papryka czerwona
10-15 oliwek zielonych
200ml przecieru pomidorowego
1 duża cebula
1/2 szklanki groszku konserwowego
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany

1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę i cebulę w kostkę. 
2. Chorizo podsmażamy na suchej patelni przez około 5 minut. Dodajemy paprykę, cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy, 150 ml wody, sól i przyprawy, dusimy przez około 15 minut często mieszając, do momentu aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Wtedy dodajemy oliwki i groszek, smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem możemy posypać danie posiekaną natką pietruszki.


1 komentarz:

  1. A kiedy dodać ryż? Nie ma tego w opisie...

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP