września 22, 2016

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem

Jajko sadzone z ziemniakami, posypanymi cebulką i boczkiem. Koniecznie ze szklanką zimnej maślanki... znacie to?:) Przedstawiam przepis na danie z tych samych składników, ale w formie zapiekanki. 


1 kg ziemniaków
300g wędzonego boczku
1 duża cebula 
2 jajka
200ml jogurtu greckiego
150g sera cheddar
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, kroimy na dość grube plastry.
2. Boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy do garnka z ziemniakami, mieszamy.
3. Jogurt mieszamy z jajkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy starty na tarce ser, ponownie mieszamy. Tak powstałą masę przelewamy do ziemniaków, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 
4. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie jedzonko z ziemniakami , bardzo apetycznie wygląda i z pewnością tak smakuje .
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP