marca 14, 2016

Kurczak pieczony na ryżu

Obiad, który robi się sam. Po wstępnym, niedługim czasie przygotowania wstępnego, wstawiamy blaszkę do piekarnika i na 1,5h możemy o nim zapomnieć. :-) Do pieczonego kurczaka nikogo nie muszę przekonywać. Zachęcam natomiast do spróbowania ryżu, który dzięki takiemu przygotowaniu ma naprawdę wyjątkowy smak. Danie na ciepło świetne na przyjęcia.


1 kurczak
2 szklanki suchego ryżu
3 duże cebule
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
pieprz

Zalewa:
1,5 litra wody
150g ostrego keczupu
1/4 kostki masła
3 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli

1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w plastry cebulę.  2. Kurczaka kroimy na porcje (osobno: nóżki, udka, filety, skrzydełka), obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Układamy na ryżu i cebuli.
3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy keczup, masło i przyprawy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia masła.
4. Gorącą zalewę wylewamy na kurczaka do blaszki o wielkości 35x45 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h.




 

4 komentarze:

  1. Ja zamiast cebuli dodalam por oraz papryke mix w slupki.

    OdpowiedzUsuń
  2. To ten kurczak z ryżem i cebulą ma być w naczyniu żaroodpornym, czy w blaszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez różnicy, może być blaszka lub naczynie żaroodporne:)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP