lutego 09, 2016

Schab po bałkańsku

Nie wiem ile ten sposób przyrządzenia schabu ma wspólnego z Bałkanami, ale wiem na pewno, że jest smaczny. :-) Przepis ten znalazłam kiedyś w jednej z gazetek kulinarnych i z pewnością będę go powtarzać. Schab w tej formie jest mocno pomidorowy, mocno warzywny i aromatyczny, bo sporo w nim przypraw. Myślę, że gdyby dodać zieloną pietruszkę i żółty ser, byłoby jeszcze smaczniej.


400g schabu
2 cebule
2 czerwone papryki
200ml przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200g pieczarek 
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczka cząbru
sól, pieprz
olej

1. Schab kroimy w kostkę, doprawiamy wolą i pieprzem. Podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czerwoną papryką na rozgrzanym oleju.
2. Dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Dusimy do odparowania wody (jeśli papryka nadal będzie twarda, podlewamy 1/4 szklanki wody i odparowujemy), po czym dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy.
3. Podajemy z kaszą lub z ziemniakami.



1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP