stycznia 09, 2016

Kasza kuskus z kurczakiem i warzywami

Po kaszę kuskus sięgam zazwyczaj wtedy kiedy brak mi czasu, chęci lub cierpliwości do gotowania zwykłej kaszy. Wystarczy zalać ją wrzątkiem, połączyć z dodatkami i gotowe. Tym razem jesiennie, bo z cukinią, fasolką szparagową, pomidorami i marchewką. Bez zbędnego cudowania i ulepszania, bo te warzywa to smak sam w sobie. :-)


200g kaszy kuskus
2 filety z kurczaka
300g fasolki szparagowej żółtej
2 cukinie
1 duża cebula
3 pomidory
2 marchewki
olej
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka

1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojonego i przyprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Smażymy do zarumienienia. 
2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do napęcznienia.
3. Fasolkę obieramy, kroimy na części, gotujemy do miękkości. 
4. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory, startą marchewkę. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagową, kuskus. Całość doprawiamy do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP