grudnia 22, 2015

Babka adwokatowa / ajerkoniakowa

Pyszna babka o wyraźnym smaku ajernoniaku / adwokatu. Naprawdę wyraźnym. :-) Zaskakująco wyraźnym. ;-) Więc jeśli nie lubisz ajerkoniaku, nie piecz jej. Jeśli lubisz, pokochasz i tę babkę. Nie porywam sie na skomplikowane wypieki, nie jest więc zaskoczeniem banalna receptura tego ciasta. Zapraszam.



Babka:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka ajerkoniaku

Lukier adwokatowy:
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki ajerkoniaku

1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia składników.
2. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. 
3. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy. 


2 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP