października 02, 2015

Makaron ze szpinakiem i pieczonym, cytrynowym łososiem

Bardzo lubię makaron, zwłaszcza w połączeniu ze szpinakiem. Jeśli dodać do tego upieczoną rybę, mamy obiad idealny. :-) Lekki, sycący, zdrowy i smaczny. Używam makaronu pełnoziarnistego, który ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły makaron.



200g makaronu 
pęczek świeżego szpinaku
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 filet z łososia
1/2 cytryny
olej
sól, pieprz

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem.
3. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Łososia nacieramy solą, pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny.
4. Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. 
5. Na talerzu układamy makaron ze szpinakiem a na to pokrojone kawałki ryby.




2 komentarze:

  1. O tak, ja też bardzo lubię takie obiady :) Szpinak i łosoś świetnie do siebie pasują :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP