kwietnia 05, 2015

Wielkanocna babka krówkowa

Święta, wiosna a więc otoczka wszelkich ciast musi być u mnie radosna i kolorowa. Nawet przesadnie kolorowa. :-) A babka... babka nie musi być sucha i nudna. ;-) Achów i ochów nad nią nie było końca. Jest nieprzyzwoicie mocno karmelowa, nieprzyzwoicie słodka i nieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością będę ją powtarzać, nie tylko od święta. 


200g masła w temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
5 jajek
200g masy kajmakowej
250g krówek 
50g mlecznej czekolady
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa:
karmelowa czekolada 100g (można zastąpić białą lub mleczną)
5 łyżek mleka
1 łyżka oleju

1. Krówki siekamy na kawałki i posypujemy delikatnie mąką - dzięki temu się nie skleją. Siekamy również czekoladę.
2. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
3. Masło ucieramy z cukrem na puch.
4. Cały czas miksując dodajemy jajka, następnie masę kajmakową a na końcu stopniowo mąkę. 
5. Do powstałej masy dodajemy posiekane krówki i czekoladę. Mieszamy drewnianą łyżką.
6. Masę wylewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto.




1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP