grudnia 23, 2014

Drożdżowe zawijańce z makiem

Oto przepis na najsmaczniejsze i najłatwiejsze zawijańce z makiem, obowiązkową pozycję na świątecznym stole. :-) Jeśli wykorzystamy gotową masę makową z puszki, zrobienie ich jest bardzo szybkie, bo pomimo drożdży w składzie, ciasto nie musi rosnąć. Są miękkie, odpowiednio słodkie, niedrogie i po prostu pyszne.


2,5 szklanki mąki
1 jajko
250g margaryny w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki śmietany
1,5 łyżki cukru pudru
50g drożdży
400g masy makowej z puszki
lukier 

1. Mąkę zagniatamy wraz z margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem, cukrem pudrem i drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.


2. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy masę makową i zwijamy ciasno w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm. 


3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut. Lukrujemy.

8 komentarzy:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP