Shoarma to danie z Bliskiego Wschodu. Bardzo aromatyczne kawałki mięsa, którym przyprawy nadają wyjątkowego charakteru. Taki ich fast food. Robiłam ją po raz pierwszy, przyznaję, bo: jestem zbyt leniwa by komponować przyprawę samodzielnie a w sklepie nigdy nie trafiłam na gotową mieszankę do Shoarmy. Dostałam ją dzięki uprzejmości Przyprawy Świata Gdynia. :-) To był pierwszy, ale nie ostatni raz. Polecam w zestawie z dietetycznymi frytkami, sosem czosnkowym i glazurowaną marchewką.
podwójny filet z kurczaka
przyprawa do shoarmy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
olej, sól
1. Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie paski. Przekładamy je do miski i dodajemy 2 łyżki oleju i obficie obsypujemy przyprawą do shoarmy. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
2. Rozgrzewamy patelnię, na którą przekładamy przyprawione mięso. Smażymy kilka minut, do zarumienienia.
I ostatnie zdjęcie, już w trakcie jedzenia, tak się podekscytowałam smacznym obiadem, że o mały włos zapomniałabym pokazać Wam odtwórczyni roli głównej w tym daniu, czyli przyprawy. ;-)
Pychota, ale mi teraz narobiłaś ochoty na takie mięsko :)
OdpowiedzUsuńUlalalala! Coś pięknego, z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie :)
OdpowiedzUsuńJadłam wiele razy, chociaż sama nigdy nie robiłam. Pysznie to zrobiłaś słonko :-) wpraszam się :-)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie, chętnie bym zjadła taki obiadek
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, chętnie zasiadłabym do takiego dania :)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię. Wraz z Moim K. jemy nawet często, zazwyczaj w tortilli z dużą ilością warzyw i czosnkowym sosikiem :)
OdpowiedzUsuń