lutego 16, 2015

Shoarma drobiowa

Shoarma to danie z Bliskiego Wschodu. Bardzo aromatyczne kawałki mięsa, którym przyprawy nadają wyjątkowego charakteru. Taki ich fast food. Robiłam ją po raz pierwszy, przyznaję, bo: jestem zbyt leniwa by komponować przyprawę samodzielnie a w sklepie nigdy nie trafiłam na gotową mieszankę do Shoarmy. Dostałam ją dzięki uprzejmości Przyprawy Świata Gdynia. :-) To był pierwszy, ale nie ostatni raz. Polecam w zestawie z dietetycznymi frytkami, sosem czosnkowym i glazurowaną marchewką



podwójny filet z kurczaka
przyprawa do shoarmy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
olej, sól

1. Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie paski. Przekładamy je do miski i dodajemy 2 łyżki oleju i obficie obsypujemy przyprawą do shoarmy. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
2. Rozgrzewamy patelnię, na którą przekładamy przyprawione mięso. Smażymy kilka minut, do zarumienienia. 



I ostatnie zdjęcie, już w trakcie jedzenia, tak się podekscytowałam smacznym obiadem, że o mały włos zapomniałabym pokazać Wam odtwórczyni roli głównej w tym daniu, czyli przyprawy. ;-)


7 komentarzy:

  1. Pychota, ale mi teraz narobiłaś ochoty na takie mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulalalala! Coś pięknego, z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam wiele razy, chociaż sama nigdy nie robiłam. Pysznie to zrobiłaś słonko :-) wpraszam się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie, chętnie bym zjadła taki obiadek

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, chętnie zasiadłabym do takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, bardzo lubię. Wraz z Moim K. jemy nawet często, zazwyczaj w tortilli z dużą ilością warzyw i czosnkowym sosikiem :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP