maja 22, 2018

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Ciasta bez pieczenia zyskują coraz większe uznanie i nie ma co się dziwić - robi się je błyskawicznie, bez piekarnika, bez obawy o zakalec:). Trudno uwierzyć, że robię tego typu ciasto po raz pierwszy. Postanowiłam spróbować od ciasta przypominającego w smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Smak jest bardzo zbliżony, mocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze. 



250g herbatników kakaowych
1 puszka masy krówkowej czekoladowej
500g sera mascarpone
250ml śmietanki 30% 
150g wafelków orzechowych bez czekolady 
150g orzeszków ziemnych solonych
1 łyżka cukru pudru 
12 pralinek do dekoracji
1 tabliczka mlecznej czekolady 

1.  Orzeszki przekładamy do foliowego worka, tłuczkiem rozbijamy na drobne kawałki, wafelki kruszymy. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w misce, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Odkładamy 1/3 masy, dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru, dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
2. Do pozostałej części kremu dodajemy połowę orzeszków, pokruszone wafelki i 2 łyżki masy kajmakowej. Dokładnie mieszamy. 
3. Na blaszce 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników. Wykładamy na nie masę z orzechami i wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami. 
4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły. 






4 komentarze:

  1. Wygląda bosko! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada oblednie🙂Jakich herbatników najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakie to są wafelki orzechowe bez czekolady ?

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP