Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serkiem ricotta to zdrowy, lekki a zarazem bardzo sycący obiad. Można przygotować je dzień wcześniej a kolejnego dnia odpiec w piekarniku.
3 duże ziemniaki
400g mrożonego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
100g serka riccotta
sół, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i obieramy ze skóry. Przekrawamy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy środki (usuwamy około 2 łyżek z każdego ziemniaka).
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oleju, dokładamy szpinak (nie trzeba go wcześniej rozmrażać), smażymy do momentu aż lód się roztopi. Mieszamy z serkiem ricotta, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
3. Na ziemniaki nakładamy szpinakowy farsz. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.