października 09, 2022

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serkiem ricotta

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serkiem ricotta to zdrowy, lekki a zarazem bardzo sycący obiad. Można przygotować je dzień wcześniej a kolejnego dnia odpiec w piekarniku. 



3 duże ziemniaki 
400g mrożonego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju 
100g serka riccotta
sół, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i obieramy ze skóry. Przekrawamy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy środki (usuwamy około 2 łyżek z każdego ziemniaka). 
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oleju, dokładamy szpinak (nie trzeba go wcześniej rozmrażać), smażymy do momentu aż lód się roztopi. Mieszamy z serkiem ricotta, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
3. Na ziemniaki nakładamy szpinakowy farsz. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 


ziemniaki, ziemniaki faszerowane, fit przepis, dieta, dietetyczne przepisy, zdrowe, zdrowo, szpinak, ziemniaki ze szpinakiem, zimeniaki faszerowane szpinakiem, ser ricotta, ze szpinakiem i ricottą, dania obiadowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP